Prawdziwe Jedzenie
STRONA GŁÓWNA MOJE KONTO   KOSZYK   DO KASY  
Asortyment
Sery dojrzewajace do 1 roku

Sery dojrzewające do 1 roku, wytworzone z mleka unikalnego  (22)

Sery dojrzewające od 1 do 2 lat

Sery dojrzewające od 1 do 2 lat, wytworzone z mleka unikalnego

Sery Prezesa - dojrzałe, o wyjątkowej szerokiej gamie smaków z niepowtarzalnym akcentem „smaczkiem"  (6)


Dodatkowe informacje
Szanowni Państwo,

Chcemy wytłumaczyć dlaczego na niektórych opakowaniach, aby przestrzegać prawa musimy zaklejać skład naszego sera. Od grudnia 2014 roku prawo wymusza, aby producent sera nie podawał jego składu, lub jeśli podaje skład sera eksponował słowo „mleko”.

Aby obniżyć koszty, produkujemy nasze opakowania w długich seriach. Słowo „mleko” nie jest na starszych opakowaniach wyeksponowane. To jest powód dlaczego musimy nasz skład sera zaklejać na opakowaniach, aby przestrzegać prawa.

Zdajemy sobie sprawę, że pomimo iż ceny naszych serów są niższe niż ich odpowiedniki w krajach zachodnich, to w polskich warunkach są to ceny wysokie. Dlatego też, chcemy poinformować Państwa, że te ceny pokrywają jedynie część kosztów bieżących produkcji mleka i sera. Nasze wysokie koszty produkcji sera wynikają głównie z niespotykanej gdzie indziej, bardzo wysokiej jakości naszego mleka. Jest to według naszej najlepszej wiedzy, jedyny w skali świata przypadek, kiedy mleczarnia na bardzo wysokim poziomie technicznym, sama wytwarza całość przetwarzanego przez nią mleka. Produkując mleko dla siebie, nie uznajemy żadnych kompromisów gdy chodzi o jego jakość, a więc:
  • nie stosujemy w żywieniu owiec pasz zawierających GMO, głównie soi, która w swoim składzie zawiera ponad 40% łatwo przyswajalnego białka. Brak podawania owcom soi zmniejsza prawie o połowę wydajność mleczną owiec, przy porównywalnych kosztach tradycyjnego żywienia, które my stosujemy. Tradycyjny owies, który u nas jest głównym źródłem białka dla owiec, zawiera go zaledwie kilkanaście procent
  • bezkompromisowo dążymy do najwyższej czystości mleka . Uzyskanie tej czystości wymaga wielkiej ilości pracy, codziennie dużej ilości świeżej ściółki, gorącej wody do mycia, a gorąca woda to olej opałowy. Rocznie zużywamy dla celów produkcji mleka i sera ponad 40 ton oleju opałowego i 24 tony oleju napędowego niezbędnego do maszyn produkujących paszę
  • wykluczyliśmy pasze niskiej i średniej jakości z procesu żywienia naszych owiec, pasze takie najczęściej zawierają pleśnie i grzyby
  • całkowicie wyeliminowaliśmy z naszego gospodarstwa owczarskiego antybiotyki i hormony płciowe dla ssaków, co znacznie zwiększa pracochłonność hodowli
  • dla maksymalnej pewności, aby dla potrzeb mleczarni były dojone wyłącznie zdrowe owce, stosujemy podwójną kontrolę zdrowotności owiec, testem ręcznym i elektronicznie przez samą dojarnię
  • stworzyliśmy owcom bardzo dobre warunki bytowe, co przekłada się bezpośrednio na jakość mleka i zdrowotność owiec
  • wdrożyliśmy 100% kontrolę jakości mleka i sera na najwyższej jakości urządzeniach laboratoryjnych, a dodatkowo nasze laboratorium kontroluje pasze dla owiec na obecność chorobotwórczych bakterii i pleśni, oraz czystość wymion owiec i dojarni przed dojeniem
Przez wiele lat utrzymywaliśmy stałą liczbę owiec w ilości ok.200 sztuk. Pozwalało to co roku poprawiać około 30% stada poprzez bardzo intensywną selekcję. Liczyliśmy na to, że przez tak intensywną selekcję uzyskamy stado, które żywione bez GMO (czyli bez łatwo przyswajalnego, zmodyfikowanego genetycznie sojowego białka) będzie zwiększać wydajność mleczną. Niestety, pomimo, że uczyniliśmy dla dobra naszych owiec wszystko co realnie jest możliwe, to bez soi modyfikowanej genetycznie wydajność mleczna owiec pozostaje na dotychczasowym poziomie. Soja bez GMO praktycznie nie występuje na rynku. Zakupując soję z certyfikatem „Wolne od GMO”, wiemy jedynie, że skala modyfikacji jest mniejsza – formalnie zgodna z prawem. Teraz rozumiemy dlaczego dobre sery owcze, faktycznie, a nie formalnie wolne od GMO kosztują w krajach zachodnich bardzo dużo. To prawda, że otrzymywane przez nas mleko jest znakomitej jakości, ale jest go mało. Dlatego prosimy o wyrozumiałość w zakresie nawet wielomiesięcznych braków poszczególnych asortymentów naszej oferty, a nawet braku serów w sprzedaży. Sery muszą leżakować aby dojrzeć, a my nie stosujemy ani chemicznych, ani termicznych metod przyspieszania procesu dojrzewania. Jedyną drogą osiągnięcia ciągłości oferty jest u nas powiększanie stada. Rozpoczęliśmy już ten proces i planujemy najpóźniej w roku 2020 osiągnąć ciągłość sprzedaży sera przez cały rok. A teraz dobra informacja. Udało się uzgodnić produkcję termosów styropianowych, koniecznych do transportu serów w okresie letnim. Wobec powyższego, sprzedaż w miesiącach letnich nie zostanie ograniczona. Dzięki Państwa znacznej aktywności mogliśmy zamówić termosy styropianowe w dużej ilości, co znacznie obniżyło ich cenę. Dzięki temu koszty dostaw w miesiącach letnich nie ulegną zmianie.

Informacja praktyczna
Najczęściej kupowane w sklepach spożywczych sery dojrzewają około trzech tygodni. Nasze sery dojrzewają znacznie dłużej. W czasie długiego dojrzewania na serze wytwarza się coraz grubsza, naturalna skórka. Niektórzy klienci cenią smak tej skórki, natomiast większość konsumentów odkrawa ją, wskutek czego zmniejsza znacznie ilość zakupionego sera. Aby ograniczyć ilość tych strat, my dodatkowo pokrywamy ser oddychającą, organiczną, rozpuszczalną w wodzie skórką. W czasie długiego dojrzewania sera, a zwłaszcza w czasie przechowywania go w lodówce, ta dodatkowa skórka robi się twarda (ale nie ser). W tej sytuacji czasem trudno napocząć nowy ser. Najłatwiej go rozkroić dużym nożem do sera. Jeśli takiego nie mamy, można zanurzyć cały ser w zimnej lub letniej, zdatnej do picia wodzie – aż skórka zmięknie. Trwa to około 10 minut lub dłużej. Teraz już łatwo jest ser przekroić lub obrać cały ze skórki. Dodatkowo, coraz więcej serów pakujemy przed wysyłką w oddychającą folię zamiast folii typu strecz. Dla serów pokrytych oddychającą folią przed wysyłką z dojrzewalni problem twardej skórki został praktycznie wyeliminowany. Wynika to z faktu że folia ta umożliwia serowi „oddychanie”, ale całkowicie zapobiega wysychaniu skórki w lodówce sklepowej, czy u Państwa w domu.
Koszyk »»»
... jest pusty
Warunki zakupu
Regulamin Sklepu
Jak zapłacić
Formy płatności