Zdaniem ekspertów, oferujemy jedne z najlepszych w skali świata serów, nie tylko w aspekcie smakowym, ale i zdrowotnym. Nasze sery są tak wyjątkowe dzięki spełnieniu równocześnie wielu bardzo kosztownych warunków.

Przede wszystkim, nasze sery produkowane są zawsze z mleka bez standaryzacji, odgazowywania czy zlewania tj. codziennie z innego mleka – takiego, jakie daje natura. Każda partia mleka i sera jest wielokrotnie badana, w tym bezpośrednio przed opuszczeniem mleczarni, podczas gdy przepisy UE nakazują badanie tylko dwóch partii w miesiącu. Nasze mleko jest nieporównywalnie czystsze niż wymogi UE, dlatego nasze sery w warunkach chłodniczych można przechowywać długo, termin przydatności to najczęściej gwarancja nuty smakowej, bowiem ser nieustannie dojrzewa. Nasza mleczarnia jest jedną z najlepiej (o ile nie najlepiej) wyposażonych małych mleczarni w skali świata – w tym w unikalne laboratoriom mikrobiologiczne i fizykochemiczne.

Do naszego mleka nie dodajemy żadnych jego substytutów. Nie ingerujemy w naturalny stan naszego surowca – jest nim wyłącznie wyjątkowo czyste, wyselekcjonowane mleko. Taki ser bez dodatków można dowolnie ogrzewać i wykorzystywać w procesach kuchennych.

sery owcze i krowie

Sery owcze

  • Wyłącznie niepasteryzowane mleko owcze, co powoduje, że każda partia ma inny smak.
  • Stworzyliśmy naszym owcom jedne z najlepszych warunków bytowych
    w skali świata.
  • Naszym owcom nigdy nie podajemy antybiotyków ani hormonów – w ten sposób przechodzą proces naturalnej selekcji.
  • Pasze podawane owcom nigdy nie zawierają GMO – owcom nigdy nie podajemy soi, a głównym źródłem białka w karmieniu jest nasz owies. Pasze są badane na obecność czarnej pleśni oraz szkodliwych bakterii. Całość pasz uprawiamy sami w naturalnych warunkach, jesteśmy zatem pewni ich jakości.
  • Zdrowie każdej owcy przed dojeniem jest codziennie badane specjalistycznym testem a mleko na ser pozyskujemy wyłącznie od zdrowych owiec. Są dni, kiedy utylizujemy większość wydojonego mleka,
    bo zwierzęta też chorują, np. na katar.

Sery krowie

  • Wyselekcjonowaliśmy w naszym regionie możliwie najlepsze mleczne gospodarstwo średniej wielkości – około 45 krów
  • Stworzyliśmy tym krowom możliwie najlepsze warunki bytowe i wypasu. Zakupiliśmy w sąsiedztwie wybranego gospodarstwa ponad 20ha ziemi i udostępniliśmy mu ją, by znacząco poprawić warunki
  • Mleko krowie pozyskujemy wyłącznie od tego gospodarstwa, któremu zapewniamy pełne wsparcie naszego laboratorium oraz pasze bez GMO