Prawdziwe Jedzenie
STRONA GŁÓWNA MOJE KONTO   KOSZYK   DO KASY  
Asortyment
Sery dojrzewajace do 1 roku

Sery dojrzewające do 1 roku, wytworzone z mleka unikalnego  (18)

Sery dojrzewające od 1 do 2 lat

Sery dojrzewające od 1 do 2 lat, wytworzone z mleka unikalnego

Sery Prezesa - dojrzałe, o wyjątkowej szerokiej gamie smaków z niepowtarzalnym akcentem „smaczkiem"



Szanowni Klienci

Chciałbym Państwa bardzo przeprosić za braki w dostępności naszych serów w sprzedaży.

Sytuacja ta wynika z dwóch powodów. Pierwszym z nich jest chęć poprawy kondycji jagniąt oraz ich matek. Aby wydłużyć czas jaki nowonarodzone jagnię spędza przy matce zdecydowaliśmy się zmniejszyć częstotliwość rozmnażania stada z raz na rok do raz na półtora roku. Cieszy nas, że wynikiem tej decyzji są zdrowsze i silniejsze owce i jagnięta, jednak znacząco wpływa to na obniżenie ilości mleka, z którego powstają nasze sery.

Drugą przyczynę stanowi czynnik od nas niezależny. Ponieważ dbamy o najwyższą jakość surowca, w naszym gospodarstwie stosujemy normy jakości mleka 50 razy ostrzejsze niż dopuszczalne w UE. W tym roku w mleku połowy owiec zanotowaliśmy liczbę drobnoustrojów, która przekracza normy, jakie sobie wyznaczyliśmy. Mimo iż mleko to wciąż spełnia wszystkie wymogi UE, nie przeznaczamy go do produkcji sera, a utylizujemy. Dlatego podjąłem jedyną moim zdaniem słuszną decyzję - lepiej ponieść straty finansowe, niż pogorszyć jakość produktu.

Jest mi szczególnie ciężko, bo nie potrafię podać terminu rozwiązania problemu. Ponieważ istnieje bardzo duża liczba czynników, która wpływa na jakość mleka owcy, w określenie przyczyn tej sytuacji zaangażowaliśmy najlepsze ośrodki naukowe w Polsce. Ich badania powoli zbliżają nas do wykrycia źródła problemu. Najprawdopodobniej przyczyna tkwi w mało znaczącym, losowym czynniku, ale mającym wpływ przy tak wysokich standardach.

Jeszcze raz przepraszamy za zaistniałą sytuację i zapewniamy, że robimy wszystko co jest możliwe dla poprawienia jakości mleka naszych owiec.
Jednocześnie, aby częściowo zrekompensować Państwu brak możliwości zakupu naszego sztandarowego produktu oraz rozszerzyć ofertę o nowe smaki, postanowiliśmy w pełni wykorzystać potencjał, jaki daje park technologiczny, w jaki wyposażyliśmy naszą mleczarnię.

W tym roku rozpoczęliśmy współpracę z rolnikiem, który naszym zdaniem produkuje najlepsze mleko krowie w promieniu kilku gmin. Przy zachowaniu 100% kontroli jakości w naszym laboratorium oraz wszystkich wcześniejszych standardów czystości, podjęliśmy się prób produkcji sera z mleka krowiego.

Efektem tej współpracy są pyszne sery, które chcielibyśmy zaoferować Państwu po co najmniej 3 miesiącach dojrzewania. Pierwsze z nich trafią do sprzedaży tej jesieni. Wiemy, że nie zastąpią w pełni dotychczasowej oferty, ale mamy nadzieję, że nasz nowy ser przypadnie Państwu do gustu. Jednocześnie zapewniamy, że nie rezygnujemy z celu, jakim jest poprawa dostępności serów owczych.

Z poważaniem,
Roman Kluska


Zasmakuj w Prawdziwym Jedzeniu!



Kiedy poznałem walory smakowe i zdrowotne dobrego sera owczego, a równocześnie okazało się jak trudno jest go kupić, postanowiłem wytworzyć taki ser dla siebie, rodziny i przyjaciół. Inwestując intensywnie przez kilkanaście lat w wiedzę, możliwie najlepszy w świecie sprzęt w rolnictwie, hodowli owiec i mleczarstwie, oraz posiłkując się fachowcami z wielu krajów, dysponujemy dziś zdaniem autorytetów serowarstwa, najlepszym lub jednym z  najlepszych rozwiązań w tej dziedzinie w świecie. Nielogicznym jest zainwestować w wiedzę, owce oraz w mleczarnię i prowadzić produkcję przez parę tygodni w roku tylko na własne potrzeby. Dlatego nasza mleczarnia produkuje sery z całości mleka, pozyskanego od naszych owiec, a nadwyżkę produkcji pragniemy zaoferować Państwu.

Robiąc ser dla siebie, dążymy przede wszystkim do jego jak najwyższych walorów zdrowotnych i naturalnego smaku, a pomijamy wszystkie w tym chemiczne i genetyczne „nowości” zwiększające wydajność i poprawiające smak. W naszej pracy nie tylko spełniamy określone prawem wymogi formalne, ale ponadto, czynimy wszystko co tylko jest możliwe, bez pozornych oszczędności, by ten ser był zdrowy i dobry.

Zdaniem ekspertów jest to jedyny, albo jeden z nielicznych na świecie ser, który spełnia jednocześnie następujące warunki:
  • wszystkie elementy procesu powstawania sera, a więc uprawę pasz, hodowlę owiec, transport mleka i wytworzenie sera realizujemy samodzielnie, a więc mamy pewność i możemy dać gwarancję, że wszystkie elementy procesu zostały wykonane na najwyższym poziomie i to co przekazujemy jest prawdą,
  • cały sprzęt rolniczy mamy własny, aby móc zebrać pasze w najlepszym terminie ich dojrzałości, a jeśli trawy po skoszeniu choćby zwilży deszcz, to taka trawa jest zawsze przeznaczona na kompost, aby owiec i mleka nie zakażać pleśniami i grzybami, które zawsze w takiej trawie się namnażają. Jeśli musimy dokupić paszę (wysokość plonów jest przecież zależna od pogody), to jest ona wszechstronnie badana i musi spełniać te same warunki co nasza,
  • owce karmimy wyłącznie właściwie przechowywanymi paszami, a co najistotniejsze to RZECZYWIŚCIE, a nie formalnie wolnymi od GMO (prawo UE traktuje formalnie jako wolny od GMO produkt zawierający GMO poniżej 0,9%)
  • aby owce były zdrowe stworzyliśmy im w czystym górskim środowisku objętym ochroną NATURA 2000, optymalne warunki bytowe, jeśli owca pomimo tego zachoruje, oddzielamy ją od stada – prowadząc program naturalnej selekcji i otaczając ją opieką, ale bez antybiotyków i hormonów płciowych dla ssaków, dlatego nasze mleko jest zawsze od nich wolne,
  • zainstalowana w owczarni dojarnia wykorzystując zdobycze techniki doi wyłącznie zdrowe sztuki,
  • nasze laboratorium wyposażone w BAC-TRAC bada jakość całej drogi mleka i sera, począwszy od zbadania czystości pasz, sterylności wymion owiec przed dojeniem, a kończąc na zbadaniu każdej partii mleka w trakcie produkcji, oraz sera przed opuszczeniem mleczarni, czy przypadkiem nie zawiera chorobotwórczych bakterii, pleśni i grzybów,
  • czystość naszego mleka jest zawsze nieporównywalnie lepsza, niż wymaga to norma UE na klasę EXTRA,
  • nigdy nie standaryzujemy, ani nie pasteryzujemy naszego mleka, nie dodajemy na żadnym etapie jakichkolwiek jego substytutów, czyli nie ingerujemy w naturalny stan naszego surowca jakim jest wyjątkowo czyste surowe (niepasteryzowane) mleko owcze, pochodzące wyłącznie z naszego stada,
  • z doskonałego mleka, na najlepszym w mleczarstwie sprzęcie, produkujemy z pasją sery, którymi pragniemy się z Państwem podzielić, a ich smak opieramy wyłącznie na jakości hodowli, oraz czystości i naturalności całego procesu.


Dziękuję Państwu za najpiękniejszy dar dla producenta, to jest akceptację produktu poprzez jego zakup. Podbudowany Waszym uznaniem, a równocześnie świadomy wyzwania, aby w Polsce był wytwarzany jeden z najlepszych serów owczych, nieustannie doskonalimy jakość naszych rozwiązań. Brak uznawania jakichkolwiek kompromisów, gdy chodzi o jakość sera, powoduje konieczność znacznej corocznej dopłaty do jego produkcji. Bardzo nam zależy na polskim kliencie i wiemy o jego ograniczonej zasobności, dlatego taki stan dopłat planujemy utrzymywać reagując sporadycznie jedynie na podwyżkę kosztów. Przykładowo „Ser Prezesa”, poza polskim obszarem celnym jest sprzedawany po 350 zł/kg. Te znaczące różnice cen planujemy utrzymać. Mamy nadzieję, że zaakceptujecie Państwo unikalność i bezkompromisowość naszych rozwiązań. Wybierając nasz produkt utwierdzacie nas Państwo w bezkompromisowej walce o jakość.

Z poważaniem,
Roman Kluska

Koszyk »»»
... jest pusty
Warunki zakupu
Regulamin Sklepu
Zasady przetwarzania Danych Osobowych
Jak zapłacić
Formy płatności