Prawdziwe Jedzenie
STRONA GŁÓWNA MOJE KONTO   KOSZYK   DO KASY  
Asortyment
Sery dojrzewajace do 1 roku

Sery dojrzewające do 1 roku, wytworzone z mleka unikalnego

Sery dojrzewające od 1 do 2 lat

Sery dojrzewające od 1 do 2 lat, wytworzone z mleka unikalnego

Sery Prezesa - dojrzałe, o wyjątkowej szerokiej gamie smaków z niepowtarzalnym akcentem „smaczkiem"


Nasze sery
W naszej pracy nie ma gotowych rozwiązań i powtarzalnej, automatycznej technologii produkcji, gdyż owca – mówiąc wprost – to nie maszyna i w ciągu roku daje bardzo zróżnicowane mleko – codziennie nieco inne. W odróżnieniu od typowych mleczarni, nie eliminujemy sztucznie tego zróżnicowania, co ma fundamentalne znaczenie dla ogromnej rozpiętości smaków wytwarzanych przez nas serów.

Mleko używane do produkcji naszych serów ma zawsze naturalny skład. Jest więc zawsze surowe, czyli niepasteryzowane, niezlewane oraz niestandaryzowane Oznacza to, że sery nie mają jednego, niczym z automatu powtarzalnego smaku. Sery z każdego kolejnego waru (czyli partii przetwarzanego mleka) mają zatem nieco inne walory smakowe, odpowiednio jak naturalnie zmienia się mleko, z którego te sery wytworzono. Przykładowo, sery wiosenne, w porównaniu z serami jesiennymi, mają zupełnie inny smak pomimo, że były wykonywane w tej samej technologii. To naturalnie, duże zróżnicowanie smaków sera, wynika wprost ze zróżnicowania cech mleka w ciągu całego okresu laktacji, który dla naszych owiec wynosi około 10 miesięcy w roku.

O jakości sera decydują również warunki jego dojrzewania. Dobry ser musi dojrzewać, od paru miesięcy do wielu lat – dokładnie tak samo, jak dobre wino. Proces ten ma bardzo duże znaczenie, gdyż od warunków i długości dojrzewania, zależy istotnie smak naszych serów. Najlepsze, stabilne warunki dojrzewania uzyskuje się w skale pod ziemią, dlatego tak właśnie wykonaliśmy nasze dojrzewalnie. Wiemy, że nie ma jedynego najlepszego smaku sera. Jednym mogą smakować sery delikatne, młode, inni wybiorą sery o wyrazistym smaku, długo dojrzewające, o krystalicznej strukturze.

Jak już wspomnieliśmy nasze sery mają ogromną różnorodność smaków. U nas nie ma dwóch partii sera o identycznym smaku – tak jak w naturze nie ma dwóch takich samych partii mleka. Aby ułatwić Państwu zakupy, a zarazem zmniejszyć ryzyko nietrafionego wyboru, każda partia sera, przed dopuszczeniem do sprzedaży, jest poddawana wnikliwej degustacji. Wynik degustacji zapisujemy na etykiecie sera, określając w ten sposób dominujący smak z pośród palet smaków, których doznajemy w chwili degustacji. Tutaj również zwracamy uwagę, że przykładowo, smak dojrzały innemu dojrzałemu smakowi niepodobny. Każdy z tych smaków daje szeroki wachlarz odczuć, na przykład ser dojrzały, dojrzewający rok, smakuje zupełnie inaczej niż ser dojrzały, który dojrzewał dwa lata. Zwracamy również uwagę, że ser jednoroczny to ser, który dojrzewał 367 dni oraz ten który dojrzewał 700 dni. Oba jednoroczne sery smakowo nie mają ze sobą nic wspólnego. Jak widać, każdy zakup, to w jakiejś mierze niespodzianka.

Warto również wiedzieć, że osiągnięcie doskonałego smaku sera w okresie dojrzewania wymaga właściwej proporcji powierzchni sera (która oddycha), do masy sera. U nas ta optymalna proporcja jest zachowana przy serach średnich i dużych. Dlatego smakoszom rekomendujemy sery średnie i duże. Zaproponowaliśmy również specjalne, metalowe opakowanie „mikrodojrzewalnie” na czas transportu i przechowywania serów w Państwa lodówkach. W czasie transportu i przechowywania temperatura sera nie powinna być wyższa niż 10°C, ponieważ powyżej tej temperatury, ser może „pocić się” co nieodwracalnie pogorszyłoby jego smak. Nasze sery najlepiej przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu i w naszej folii. Chcąc zapewnić serom właściwe warunki przechowywania, pokrywamy je organiczną oddychającą skórką. Skórka ta (nie ser) w czasie przechowywania w suchym powietrzu wysycha i staje się twarda – trudna do odkrojenia. Można ją zmiękczyć (nie ser), nawilżając lub zanurzając cały ser w zimnej, zdatnej do picia wodzie na ok. 10 minut, lub w miarę potrzeby dłużej. Po takim zmiękczeniu skórka daje się łatwo odkroić.

Aby ograniczyć problem twardej skórki i jej wysychania, wdrożyliśmy dodatkowy system zamykania sera przed wysyłką w specjalną, oddychającą folię. Po przecięciu tej folii przed konsumpcją sera rekomendujemy, przechowywanie napoczętego sera w tej folii lub owiniętego dwa do trzy razy folią typu strecz. Skórka sera zamkniętego w oddychającą folię, przed opuszczeniem dojrzewalni nie wysycha, a więc już nie wymaga specjalnego metalowego opakowania „mikrodojrzewalni”. Wobec powyższego sukcesywnie będziemy zastępować opakowanie metalowe kartonami. Jest to realizacja częstego Państwa postulatu – eliminacji problemu blaszanych opakowań po serach. Wdrażamy też możliwość zakupu serów bez opakowania ozdobnego /bez puszki, bez kartonu/, w naszym sklepie internetowym.

Chcąc dać Państwu maksymalne poczucie bezpieczeństwa przy konsumpcji naszych serów, wdrożyliśmy badanie 100% (czyli wszystkich partii naszego sera), na obecność bakterii chorobotwórczych. Jest to badanie niszczące, na które przeznaczamy jeden ser z każdego waru (jednorodnej partii produkowanych serów).

Warto też wiedzieć, że ponieważ nie dodajemy do mleka żadnych dodatków chemicznych w procesie produkcji sera, to nasz ser bez obaw można podgrzewać w dowolnych pracach kuchennych.

Zawartość tłuszczu w naszych serach waha się od 32% do 41%.

Często żądacie Państwo otwarcia sklepów w Waszych miastach. Wiem, że w trosce o Klienta powinniśmy się podporządkować Waszym oczekiwaniom, ale nie może to się stać kosztem jakości serów. Dziś nie ma takiej możliwości ponieważ nie mamy odpowiedniej ilości serów. Barierą jest wyłącznie brak odpowiedniej ilości znakomitego mleka owczego. Mamy nadzieję że przełomowy w tym zakresie będzie rok 2014. W roku bieżącym mamy bowiem znacznie większe stado niż w latach poprzednich.

Pragniemy więc bardzo przeprosić za wszystkie niedogodności, a szczególnie za brak ciągłości sprzedaży wielu asortymentów – zwłaszcza serów dłużej dojrzewających. Zapewniamy, że dokładamy wszelkich starań, aby wiosenne przerwy w sprzedaży serów więcej już się nie powtarzały.
Koszyk »»»
... jest pusty
Warunki zakupu
Regulamin Sklepu
Jak zapłacić
Formy płatności