Prawdziwe Jedzenie
STRONA GŁÓWNA MOJE KONTO   KOSZYK   DO KASY  
Asortyment
Sery dojrzewajace do 1 roku

Sery dojrzewające do 1 roku, wytworzone z mleka unikalnego  (7)

Sery dojrzewające od 1 do 2 lat

Sery dojrzewające od 1 do 2 lat, wytworzone z mleka unikalnego

Sery Prezesa - dojrzałe, o wyjątkowej szerokiej gamie smaków z niepowtarzalnym akcentem „smaczkiem"


Nasze mleko
Jedynym dostawcą mleka dla naszej mleczarni jest własne stado owiec. Zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie ponieważ tylko własne stado można w pełni kontrolować. Dzięki temu pozyskujemy doskonałe mleko o nieporównywalnych walorach. Nasze mleko:
  • powstaje z pasz bez (nawet najmniejszej ilości) GMO – wszystkie pasze produkujemy sami, badając przed wysiewem nasiona czy nie zawierają GMO,
  • nie jest zlewane, a więc posiada jednolitą, pochodzącą tylko z naszego stada florę bakteryjną. Ponadto tylko z niezlewanego mleka można wytworzyć sery o wyjątkowej gamie smaków. Mleko niezlewane poprzez fakt, że pochodzi od jednakowo karmionych owiec gwarantuje, że wysokiej jakości pasza przełoży się bezpośrednio na smak sera,
  • jest wyjątkowo czyste – nie zawiera chorobotwórczych bakterii. Uzyskujemy to przez rozbudowany system działań nad czystością mleka, którego podstawą jest zapewnienie owcom takich warunków bytowych, aby niemal nie chorowały. Jeśli zdarzy się tak, że pomimo naszych starań któraś z owiec zachoruje, to zmiany chorobotwórcze wychwytujemy już w pierwszej kropli dojonego od niej mleka i taką owcę wyłączamy z udoju. Taką możliwość daje nam nasza dojarnia – jedna z najnowocześniejszych dojarni owiec w Europie. Niezależnie od elektronicznego badania zdrowotności owiec, aby być absolutnie pewny że ser produkujemy wyłącznie z mleka od zdrowych owiec, system ten dublujemy badając 100% dojonych owiec drugim specjalistycznym ręcznym testem.
  • jest surowe – czyli niepasteryzowane; możemy sobie na to pozwolić dzięki wysokiej czystości mleka. Brak pasteryzacji w procesie wytwarzania sera pozwala „odzwierciedlić” w serze wszystkie walory mleka, to jest nieskończoną gamę smaków powstałych na bazie nieskończonej różnorodności naturalnego pożywienia i naturalnych bakterii w zdrowej owcy.
  • ma pierwotną strukturę, nie jest poddane długotrwałemu transportowi od producenta do mleczarni, ponieważ nasza owczarnia znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie mleczarni (w czasie transportu zmienia się struktura mleka),
  • zazwyczaj jest przetwarzane na ser natychmiast po udoju, czyli bez konieczności schładzania, magazynowania, a następnie jego ogrzewania. Stosowana w procesie produkcyjnym temperatura mleka (ok. 36 °C) pochodzi u nas w dużej części od naturalnego ciepła owiec.
  • aby zapewnić najwyższe standardy jakości mleka nasze unikalnie wyposażone laboratorium w analizator BacTrac (według naszej wiedzy jest to jedyne tego typu urządzenie w polskich mleczarniach) kontroluje na obecność bakterii chorobotwórczych: pasze podawane owcom, wymiona owiec bezpośrednio przed dojeniem, dojarnię, proces transportu mleka oraz mleczarnię.
  • dzięki wieloletniej bezkompromisowej pracy nad jakością naszego mleka, za rok 2013 średnia arytmetyczna z pomiarów ogólnej liczby bakterii / OLB / wyniosła u nas 3400, przy normie UE na klasę EXTRA wynoszącej 100000 bakterii.
Zdaniem europejskich autorytetów serowarstwa, inne europejskie mleczarnie nie dysponują mlekiem o tak unikalnej jakości jak nasze. Cieszy nas, że dzięki tej wyjątkowości eksperci z zainteresowaniem odwiedzają naszą mleczarnie, przy okazji służąc nam swoją wiedzą i doświadczeniem.


Koszyk »»»
... jest pusty
Warunki zakupu
Regulamin Sklepu
Jak zapłacić
Formy płatności