Prawdziwe Jedzenie
STRONA GŁÓWNA MOJE KONTO   KOSZYK   DO KASY  
Asortyment
Sery dojrzewajace do 1 roku

Sery dojrzewające do 1 roku, wytworzone z mleka unikalnego  (7)

Sery dojrzewające od 1 do 2 lat

Sery dojrzewające od 1 do 2 lat, wytworzone z mleka unikalnego

Sery Prezesa - dojrzałe, o wyjątkowej szerokiej gamie smaków z niepowtarzalnym akcentem „smaczkiem"


Nasze owce
Smak sera zależy od wielu czynników występujących w łańcuchu procesów powstawania sera, ale wszystko zaczyna się od owiec. Na smak sera wpływają w sposób decydujący warunki bytowe owiec, ich czystość, zdrowotność, wiek, oraz ich pożywienie. Ponieważ tylko zadbane owce dadzą najwyższej jakości mleko, dlatego dla naszych owiec stworzyliśmy najlepsze z możliwych warunki bytowe. Niemieccy hodowcy owiec podczas zwiedzania naszej owczarni ujęli to krótko „w Niemczech nie ma owiec, które miałyby tak dobrze jak te tutaj.”

Kolejny kluczowy czynnik smaku sera to pasze. Wszystkie pasze uprawiamy i produkujemy sami, abyśmy byli pewni tego, co jedzą nasze owce. W tym zakresie również jesteśmy bezkompromisowi. Trawy po skoszeniu, które zrosił choćby niewielki deszcz lub z innego powodu zawilgotniały, a przez to najprawdopodobniej zawierałyby szkodliwe pleśnie lub grzyby, są u nas zawsze w 100% przeznaczone na kompost. Owcom poza wypasem podajemy wyłącznie najwyższej jakości pasze pozyskiwane głównie z młodej trawy skoszonej bezpośrednio przed kwitnięciem, kiedy ma ona najwięcej cukrów w swoim składzie. Pasze przed podaniem owcom, badamy w naszym laboratorium czy nie zawierają szkodliwych bakterii. Wszystkie potrzebne nam na pasze zboża również uprawiamy samodzielnie. Ich jakość, terminowy zbiór, właściwe przechowywanie oraz wysoka czystość, mają dla nas kluczowe znaczenie. Możemy to w pełni kontrolować dzięki temu, że całość potrzebnego nam sprzętu rolniczego i ziemi uprawnej jest naszą własnością, a sprzęt ten jest na wysokim poziomie technicznym. Okazało się, że najlepszy ser uzyskuje się z mleka owiec wypasanych na trawie sierpniowej, która zawiera stosunkowo małą ilość wody i różnorodne zioła. Doskonały ser można uzyskać również z mleka owiec karmionych sianem i sianokiszonką z młodziutkiej trawy majowej. Mleko pochodzące od owiec karmionych w ten sposób nazwaliśmy unikalnym. Jednak nawet z unikalnego mleka trudno jest wyprodukować wysokiej klasy ser, jeżeli mleko zlewane jest od wielu dostawców, gdzie każde stado karmione jest inaczej, przebywa w innych warunkach bytowych, ma różną czystość i odrębną florę bakteryjną.

Dlatego nasze sery produkowane są wyłącznie z mleka niezlewanego, pochodzącego tylko i wyłącznie od naszego stada, które możemy w pełni kontrolować. Dodatkowym wyzwaniem było zapewnienie naszym owcom żywienia bez GMO, czyli wyeliminowanie wszystkich pasz modyfikowanych genetycznie. Wyeliminowaliśmy również pasze, które zgodnie z prawem nazywane są „wolnymi od GMO”, ale w istocie je zawierają, tylko w mniejszych ilościach. Wymaga to od nas kosztownego badania ziarna siewnego, oraz zrezygnowania z karmienia owiec wydajnymi mlecznie mieszankami treściwymi, zawierającymi GMO.

Zapewniamy Państwa, że nasze owce karmione są paszami bez GMO, czyli nasze sery są wolne od wszelkich modyfikacji genetycznych. W tej sytuacji koszt pozyskania znakomitego mleka owczego o wymaganej przez nas jakości jest nie mniejszy niż 12 złotych za litr. Obecnie licząc cały okres laktacji pozyskujemy średnio 0,8 litra mleka dziennie od jednej owcy, a na każdy kilogram wytworzonego sera potrzebujemy średnio 6 litrów mleka. Tu z „zazdrością” patrzymy na kozy lub krowy, które dają kilka, a nawet kilkadziesiąt litrów mleka dziennie.



Koszyk »»»
... jest pusty
Warunki zakupu
Regulamin Sklepu
Jak zapłacić
Formy płatności